Blogg

«Denne søte juletid»

De fleste ganger jeg hører dette uttrykket, blir det brukt med en god porsjon ironi. Juletiden er ikke alltid søt. De neste dagene skal vi frivillig og ufrivillig tilbringe tid med nære og kjære. Og de fleste av oss har vel eksempler på at det kan gå en kule varmt.

I alle par og i alle relasjoner er det problemer, eller utfordringer, som ikke blir borte. Krevende temaer har tidligere blitt begravd eller feid under teppet, men nå kommer de tilbake igjen. Fastlåste situasjoner og samtaler kan lett oppstå i juletiden. Noe som gir denne søte juletiden en kraftig bismak.

I denne søte juletid har vi mange viktige samtaler. For noen kan det være om hvem som skal videreføre familiebedriften, fars eller mors virksomhet.

I begynnelsen er det hyggelig, men etter hvert kan samtalene bli preget av kollisjoner mellom sterke følelser. Måltider og familieselskap kan være arenaen hvor skuffelse bekreftes og avstand skapes. Da er spørsmålet: hvordan kan man håndtere disse følelsene på en hensiktsmessig måte?

En konstruktiv løsning er å samles til et Familieråd. Her kan alle stemmer i familien bli hørt. Det er et sted familien kan informere hverandre om ulike sider ved deres eierskap – men på ingen måte et styremøte eller en generalforsamling. Ved å planlegge litt kan man gjennom en slik strukturert samtale snakke om konflikttemaer uten at det går ut over julemiddagen.

Dette kan være en krevende øvelse i en krevende tid. Derfor er vi i Succession-nettverket tilgjengelige for å bistå dere i etablering og implementering av Familierådet.

Juletid – blir det.

Jeg ønsker deg og dine en god jul, og et godt nytt år !

Bent Rune Sinnes

20. des, 2018